donderdag 17 juni 2010

Politiek in Prent 2009 te Arnhem, wordt geopend door Alexander Pechthold op 23 juni 2010


De spotprent over de ondergang van de DSB Bank waarmee Jos Collignon de inktspotprijs 2009 in de wacht sleepte.

De Politiek in Prent Battle zal dit jaar door acht tekenaars worden gevoerd (foto: politiekeprenten.blogspot.com. )

[PERSBERICHT ]

Alexander Pechtold opent Politiek in Prent 2009 in Dudok Arnhem

23 juni 2010 opening Expositie en Battle

Op woensdagavond 23 juni opent Alexander Pechtold om 20.00 uur in Dudok in Arnhem de tentoonstelling Politiek in Prent 2009. Dit gebeurt op een feestelijke en dynamische wijze waarbij 8 politiek tekenaars de Politiek in Prent Battle met elkaar aangaan. Vanaf 23 juni zijn in Dudok werken van 27 bekende politiek tekenaars te zien. Stichting Pers & Prent verzamelde 162 politieke prenten die in 2009 gepubliceerd zijn in de Nederlandse media en brengt met de rondreizende tentoonstelling dat jaar op een unieke wijze in beeld.
Tijdens Battle gaan de bekende politiek tekenaars een spotprent maken van een vers (Arnhems) actueel onderwerp. De tekenaars Stefan Verwey, Argus, Ruben L. Oppenheimer, TRIK, Siegfried Woldhek, Farhad Foroutanian, Pluis en winnaar van de publieksprijs in 2009 Martin van Gelder laten daarmee een kijkje in hun keuken zien in de ‘arena’ van Dudok.
De jury die de winnaar kiest wordt gevormd door politiek tekenaar en nestor Joep Bertrams (bekend van NOVA en Het Parool), Gert Jan Pos (intentdant van de strip) en Alexander Pechtold (fractieleider D66).
Het publiek kijkt mee hoe actuele onderwerpen worden vertaald naar aansprekende politieke
prenten. Een cameraman van VJMovement maakt samen met Jos Collignon voor u een live beeldverslag. In Dudok wordt, gehuld in een passend etiket, rode en witte Politiek in Prentwijn verkocht.
Collignon heeft met een spotprent over de gevallen DSB Bank de Inktspotprijs 2009 gewonnen. Op 12 januari ontving hij deze prijs in Perscentrum Nieuwspoort uit handen van juryvoorzitter Alexander Pechtold.

Dit voorjaar werd de stichting Podium Dudok opgericht die als doel heeft een platform te bieden aan vertegenwoordigers uit kunst en cultuur in en rond Arnhem. Podium Dudok neemt een actieve houding aan om politieke- en maatschappelijke onderwerpen aan de kaak de stellen doormiddel van onder andere politieke- en culturele debatten, lezingen en de Politiek in Prent Battle.
Stichting Pers & Prent organiseert jaarlijks de tentoonstelling Politiek in Prent en de uitreiking van de Inktspotprijs voor de beste Nederlandse politieke prent van het voorgaande jaar. Deze start ieder jaar in Perscentrum Nieuwspoort en reist vervolgens door het hele land. De politieke spotprenten zijn tot 8 augustus dagelijks in Dudok Arnhem te bewonderen. Koningstraat 40 in Arnhem (www.dudok.nl).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten